ҚОРАҚАЛПОҒИСТОНДАГИ БИРИНЧИ ТАДҚИҚОТ ИНСТИТУТИ ТАРИХИ (1931-1936 ЙИЛЛАР) - Елмуратов, Икматулла (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Ушбу мақолада Қорақалпоғистон республикасида ХХ аср бошидаги таълим соҳасидаги ўзгаришлар, ўзига хос ривожланиш йўналишлари, ислоҳотлар, таълим соҳасида партияларнинг хизмати, руслаштириш сиёсатининг этномаданиятга таъсири, СССР Фанлар академиясининг Президиуми умумий йиғилиши, Фанлар академиясининг эксперт фаолияти натижалари, Қорақалпоғистон Ялпи илмий тадқиқот институтининг (ККНИИ) ташкил этилиши, Қорақалпоғистон тарихи, маданияти, иқтисодиётини ўрганиши, Қорақалпоқ халқининг ижтимоий-иқтисодий тарихини ўрганиш СССР ФА Шарқшунослик институти билан ҳамкорлик каби маълумотлар баён этилади.