INGLIZ VA O‘ZBEK TILLARIDA KONCHILIK LEKSIK BIRLIKLARINING LEKSIK-SEMANTIK XUSUSUYATLARI - Azimova, Aziza (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Ushbu maqolada ingliz va o‘zbek tillaridagi kon leksik birliklarining leksik-semantik xususiyatlari ko‘rib chiqiladi. Tog'-kon terminologiyasi keng ko'lamli texnik, ekologik, iqtisodiy va ijtimoiy jihatlarni o'z ichiga olgan tog'-kon sanoatida samarali muloqot qilishda hal qiluvchi rol o'ynaydi. Tadqiqot foydali qazilmalarni qidirish, geologiya, foydali qazilmalar tasnifi, tog'-kon ishchi kuchi, xavfsiz ishlash tartib-qoidalari, iqtisodiy mulohazalar va mahalliy tog'-kon amaliyotini tavsiflash uchun ishlatiladigan maxsus lug'atni o'rganadi. Bundan tashqari, u texnologiyadagi yutuqlar, atrof-muhit muammolari va sanoat standartlarini aks ettiruvchi konchilik terminologiyasining rivojlanayotgan tabiatini o'rganadi. Tahlil lingvistik nuanslarni va tog'-kon sanoati sohasida qo'llaniladigan maxsus tilni yaxshiroq tushunishga yordam beradi.