MUALLIFLIK HUQUQIDA MULKIY HUQUQLARNI JAMOVIY BOSHQARISH - Turakulova, Nazira (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Ushbu maqolada O'zbekistonda mualliflik huquqi bo'yicha jamoaviy boshqaruv tashkilotlari bilan bog'liq masalalar tahlil qilinadi. Mualliflar huquqlarini samarali boshqarish, huquqlarni himoya qilish va mualliflar va foydalanuvchilar o'rtasida professional vositachi vazifasini bajarishda bunday tashkilotlarning ahamiyati ta'kidlangan. O'zbekistonda jamoaviy boshqaruv tashkilotlarini mualliflik huquqi va turdosh huquqlarni to'liq himoya qiluvchi tashkilotlarga yanada o'rganish va o'zgartirishga qaratilgan so'nggi siyosiy chora-tadbirlar ko'rib chiqilmoqda. Ushbu tashkilotlar tomonidan tuzilgan shartnomalar, shartnoma tushunchasi va uning huquqiy tabiati tahlil qilinadi. Kollektiv boshqaruv tashkilotlarining asosiy funktsiyalari, shu jumladan boshqaruv vakolatlarini olish, foydalanuvchilarga litsenziyalar berish, to'lovlarni yig'ish, royalti tarqatish va huquqlarni himoya qilish. Qisman jamoaviy boshqaruv va kengaytirilgan jamoaviy boshqaruv kabi turli xil modellar ko'rib chiqiladi. Bundan tashqari, ushbu tashkilotlarga nisbatan shaffoflik talablari, to'plangan mualliflik mukofotlarining taqsimlanishi, hisobot berish majburiyatlari va sudlarning vakolatlari yoritilgan. Mualliflik huquqini jamoaviy boshqarishning xalqaro misollari keltirilgan. Xulosa qilib, jamoaviy boshqaruvni to'g'ri tashkil etish orqali O'zbekistonda mualliflik huquqlarini himoya qilish tizimini takomillashtirish bo'yicha tavsiyalar berildi..