TURKISTONDA OILA VA NIKOH MUNOSABATLARINUNG O’ZIGA XOS JIHATLARI VA ROSSIYA IMPERIYASI BOSQINIDAN KEYIN MINTAQADA YUZ BERGAN DEMOGRAFIK JARAYONLAR - Tillakhodjayeva, Hurshida (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Tadqiqotning maqsadi Turkistonda FHDYo tizimi faoliyati, jumladan, fuqarolik holatlarini ro‘yxatga olish idoralarining shakllanishi, uning faoliyatini takomillashtirish jarayonlarini ochib berishdan iborat. Ushbu maqolanning asosiy vazifasi Turkistonda oila va nikoh munosabatlari sohasida yuz bergan demografik jarayonlar tahlilini yoritish, Turkistonda fuqarolik holatlari dalolatnomalarini yozish organlarining shakllanishi va uning huquqiy asoslari yaratilishini tahlil etishdan iboratdir. Rossiya bosqiniga qadar va mustamlaka sharoitida ham Turkiston aholisining ko‘payishi feodal ishlab chiqarish munosabatlari ustun darajadagi jamiyatlarga xos bo‘lgan barcha asosiy xususiyatlarga ega bo’lib, odamlarning hayoti va turmushi esa an’anaviy institutlar va diniy axloq doirasi bilan belgilanar edi.