TURKIY TILLARGA UMUMIY BO‘LGAN EKOLOGIK ATAMALAR - Oʻtebaeva, Dilbar (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Ushbu maqola Qoraqalpoq tilidagi ekologik terminlarning paydo bo‘lishi, rivojlanishi va etimologiyasini o‘rganishga qaratilgan. Ekologik terminlarning ko‘pchiligi turkiy tillarga xos bo‘lib, ular o‘rtasida ma’no jihatidan umumiylik mavjud. Maqolada turli ekologik atamalar, ularning turkiy tillarda qanday ishlatilishi, fonetik va grammatik xususiyatlari tahlil qilingan. Ekologik terminlarning ko‘plab qismlari kundalik hayotda tez-tez ishlatiladigan so‘zlardan tashkil topgan, ammo ekologiya sohasida ular maxsus terminologik ma’no kasb etadi. Misol tariqasida, "duman," "dovul," "saksovul," va boshqa ekologik terminlarning turkiy tillardagi varianti va ularning ma’nosi keltirilgan. Maqola, shuningdek, etimologik tadqiqotlar va terminlarning semantik rivojlanishiga ham e’tibor qaratadi. Qoraqalpoq tilida ekologik terminlarning qanday yasalishi, ularning tarixiy rivojlanishi va tilshunoslikdagi ahamiyati haqida ma’lumot berilgan. Bu tadqiqot ekologik terminlarning turkiy tillar o‘rtasidagi o‘xshashliklarini va ularning ma’no jihatidan bir-biriga yaqinligini ko‘rsatadi, shu bilan birga, tilning tarixiy rivojlanishi va leksikologiyasini o‘rganish uchun muhim bo‘lgan ma’lumotlarni taqdim etadi.