PSIXIATRIK BADIIY TAHLIL ASOSLARI - Axmedova, Aziza (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Maqola adabiyotshunoslikning nisbatan kam o’rganilgan metodlaridan biri, psixiatrik tahlilga bag'ishlangan. Mazkur metodning kelib chiqishi, uning rivojiga turtri bo'lgan omillar, olimlarning asarlari tahlilga tortilgan. Xususan, Karl Leongard, V.Belyanin singari olimlarning asosiy nazariyalari, ilgari surgan go’yalarining adabiyotga ta’siri yoritilgan. Jumladan, Karl Leongart shaxs psixotiplarini o’n ikki turini, aksentuatsiya hodisasini asoslab bergan va badiiy adabiyotdan misollarga ham murojaat qilgan. Belyanin esa, muallif aksentuatsiyasining badiiy matn tipiga ta’sir qilishini hamda asar janrini belgilab berishi haqidagi nazariyani asoslab bergan.