“HEART” – “YURAK” SO‘ZLI METAFORALARNING INGLIZ VA O‘ZBEK TILLARIDAGI KOGNITIV TAHLILI - Mo‘soyeva, Hayitgul (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqola ingliz va o‘zbek tillarida “yurak” so‘ziga asoslangan metaforalarning mazmuni va ulardan foydalanishni o‘rganadi. Unda ingliz tilidagi “yurak” bilan bog‘liq metaforik ifodalar va ularning o‘zbek tilidagi muqobillari tahlil qilinadi. Tadqiqot asosan, ushbu metaforik ifodalar shakllangan konseptual metaforalar hamda ularni anglash va tasavvur qilish usullari orqali ikki til o‘rtasidagi o‘xshashlik va farqlarni ko‘rsatishga qaratilgan. Shuningdek, unda “yurak” so‘ziga asoslangan metaforalarning shakllanishida va mazmunini tushuntirishda inson tanasidagi tajribalar qanday rol o‘ynashi o‘rganiladi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, tadqiq etilgan metaforalarning tushunilishi va namoyon bo‘lishi qo‘llanilgan lingvistik iboralar hamda ular yaratgan konseptual metaforalarga ko‘ra farq qiladi. Shunga qaramay, natijalar tanaga asoslangan inson tajribasini metafora orqali tadqiq qilishning yagona usuli mavjudligini tasdiqlaydi.