NOGIRONLIK VA UNING TARIXI. O’ZBEKISTONDA NOGIRONLIGI BOR SHAXSLARNING IJTIMOIY HIMOYASI - Mirzayeva, Nargiza; Ro‘ziyeva, Muxlisa (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Tadqiqotning vazifasi O'zbekiston hududida, xususan Navoiy viloyatida ijtimoiy himoya tashkilotlari faoliyatini tarixiy tahlil qilishdan iborat. Tadqiqotda manbashunoslik, tarkibiy-funktsional, qiyosiy-tarixiy usullardan qo’llanilgan. Muammoni o'rganish xronologik ketma-ketlikka, qiyosiy tahlilga, mintaqaviy yondashuvga, shuningdek arxiv materiallaridan foydalanishga muvofiq amalga oshirildi. Xususan, jahon tarixining turli davrlarida nogironligi bo'lgan shaxslarga bo'lgan munosabatlar, mamlakatimiz mustaqilligi davrida jismoniy va aqliy imkoniyati cheklangan kishilarga bo'lgan munosabatlarning o'zgarishi va so'nggi yillarda amalga oshirilayotgan islohotlar taqqoslandi. Aholini ijtimoiy himoya qilish tashkilotlarining tarkibiy funksiyalari va vazifalari ijtimoiy himoya Milliy agentligi, viloyatlar, tumanlar, shaharlar hokimliklari, shuningdek, mahalla qo'mitalari va boshqalar sifatida qayd etildi.