FUQAROLIK JAVOBGARLIGI MAJBURIY SUGʻURTASI BOʻYICHA KOMPENSATSIYA TOʻLOVLARI TIZIMINI TAKOMILLASHTIRISH MASALALARI - Axmedov, Xasan (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Mazkur maqola transport vositalari egalarining fuqarolik-huquqiy javobgarligini sugʻurta qilish tizimining iqtisodiy ahamiyati va uning tartibga solish masalalariga bagʻishlangan. Sugʻurta sohasidagi amaldagi holatlar, mavjud muammolar va ularning iqtisodiy oqibatlari batafsil tahlil qilingan. Oʻzbekiston Respublikasi Fuqarolik kodeksi hamda xorijiy mamlakatlar qonunchiligidagi ushbu sugʻurta turiga oid normalar solishtirilib, ularning iqtisodiy samaradorlikka taʼsiri koʻrib chiqilgan. Maqolada transport vositalari egalarining javobgarligini sugʻurta qilish tizimining iqtisodiyotga taʼsiri, shu jumladan, yoʻl-transport hodisalarining oqibatlarini bartaraf etish xarajatlarini kamaytirish, moliyaviy barqarorlikni taʼminlash va sugʻurta bozorining rivojlanishiga hissa qoʻshish masalalari yoritilgan. Shu bilan birga, sugʻurta qildiruvchi va sugʻurtalovchi oʻrtasidagi munosabatlarni iqtisodiy nuqtai nazardan optimallashtirishga qaratilgan taklif va tavsiyalar berilgan. Ushbu tadqiqot sugʻurta sohasidagi iqtisodiy samaradorlikni oshirish, tartibga soluvchi meʼyoriy-huquqiy bazani takomillashtirish hamda sugʻurta tizimining iqtisodiy barqarorlikka qoʻshgan hissasini yanada oshirishga yoʻnaltirilgan.