XALQARO JINOYAT SUDINING MUSTAQILLIGI TOʻGʻRISIDAGI TADQIQOTLAR - Zhimin, Geng (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Sudlarning adolatliligini kafolatlashning asosiy komponenti sud mustaqilligidir, bu zamonaviy adolat meʼyoridir. Xalqaro jinoiy sud boʻyicha tadqiqotlar sudning mustaqilligini koʻrib chiqishni oʻz ichiga olishi kerak. Xalqaro jinoiy sudning avtonomiyasini saqlab qolish uning toʻgʻri ishlashi uchun juda muhimdir. Tayyorgarlikning dastlabki bosqichlaridan boshlab Xalqaro Jinoyat Sudi oʻz mustaqilligini saqlab qolishga katta eʼtibor qaratdi. Rim statuti xalqaro huquqning boshqa subyektlari, xususan, bir nechta Gʻarb davlatlarining Xalqaro Jinoyat Sudi faoliyatiga aralashishiga yoʻl qoʻymaslik uchun bir qator keng qamrovli mexanizmlarni oʻrnatdi.