TOMAS XARDI ASARLARIDAGI IJTIMOIY MUAMMOLAR: SINFIY TENGSIZLIK, GENDER VA SANOATLASHUVNING TAHLILI - Sherkulov, Sardor (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqola shuni koʼrsatadiki, Tomas Xardining romanlari Viktoriya davridagi tez oʼzgarayotgan jamiyatdan ijtimoiy jihatdan chetlatilganlarning oʻz oʻrinlarini topish uchun kurashlariga bagʻishlangan asar boʼlib xizmat qiladi. Xardining romanlari Angliyaning Viktoriya davridagi ijtimoiy muammolarini xususan, sinfiy tengsizlik, gender zulmi va sanoatlashuvning silkinishlarini yorqin tasvirlab beradi. Asarlari orqali Xardi qatʼiy sinfiy iyerarxiya va shaxslarni nohaq vaziyatlarga mahkum etuvchi patriarxal meʼyorlarni tanqid ostiga oladi. U modernizatsiyaning bosimi ostida anʼanaviy qishloq turmush tarzining yoʼqolib borayotganidan achinadi, shu bilan birga ayollarga nisbatan qoʼllaniladigan ikkiyuzlamachilikni fosh etadi. Xardining asarlari koʼpincha fatalistik ruhda boʻlib, ularda tashqi ijtimoiy va iqtisodiy kuchlar oxir-oqibat uning qahramonlarining taqdirini belgilashi taʼkidlanadi.