METAFORIK YANGILIKLAR SEMANTIKASINING LINGVOKOGNITIV ASPEKTI TAHLILI - Murodova, Iroda; Hamidov, Tohirjon (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Metaforik yangiliklar tilning rivojlanishida, xususan yangi maʼnolar va iboralar hosil boʼlishida muhim rol oʼynaydi. Bu metaforik oʼzgarishlar koʼpincha dunyoni qanday tasavvur qilishimiz va tushunishimizni shakllantiruvchi kognitiv jarayonlar taʼsirida yuzaga keladi. Metaforik yangiliklarning lingvokognitiv jihati, bu iboralar qanday tuzilishi va tilni ishlatuvchi odamlar tomonidan qanday qayta ishlanishini oʼrganishga qaratilgan. Metaforalar, ayniqsa yangilanganlari, nutq soʼzlovchilarining aqliy konstruksiyalarini aks ettiradi va tilni ishlatishning kognitiv mexanizmlari hamda ularga taʼsir etuvchi ijtimoiy kontekstlar haqida tushuncha beradi. Ushbu maqola metaforik yangiliklarni yaratish va talqin qilishda mavjud boʼlgan lingvokognitiv asosni tahlil qilishga, ularning zamonaviy kommunikatsiyadagi ahamiyatini va metafora tushunishning kognitiv jihatlarini muhokama qilishga qaratilgan.