FENOMENOLOGIYA, FENOMEN VA ULARNING ZAMONAVIY TILSHUNOSLIKDAGI TALQINI - Mamatova, Feruza (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqola fenomenologiya va fenomen tushunchalarining zamonaviy tilshunoslikdagi oʻrnini oʻrganishga bagʻishlangan. Tilshunoslikda fenomenologik yondashuv tilni inson ongining ifodasi va subyektiv tajribaning aks ettiruvchisi sifatida koʻrib chiqadi. Maqolada Edmung Gussserlning asosiy gʻoyalari, ularning kognitiv va diskursiv tilshunoslikdagi taʼsiri tahlil qilinadi. Shuningdek, fenomenlarni tilda qanday namoyon boʻlishi, ularni talqin qilishda kontekst, intensionallik va idrokning oʻrni muhokama qilinadi. Tahlillar til orqali inson tajribasini tushunishga xizmat qiladi. Til birliklari orqasidagi yashirin maʼno va mazmunni ochib berish fenomenologik metodlar orqali amalga oshiriladi. Mazkur yondashuv zamonaviy tilshunoslikda interdiscipliner tadqiqotlar uchun muhim asos yaratadi.