OʻZBEKISTON RESPUBLIKASIDA TASVIRLAR ORQALI JINSIY TAZYIQNI HUQUQIY TARTIBGA SOLISH: JINOYAT VA FUQAROLIK QONUNCHILIGI TAHLILI - Нормуродова, Азиза (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada Oʻzbekiston Respublikasida tasvirlardan foydalangan holda sodir etiladigan jinsiy tazyiqning huquqiy tartibga solinishi xususiyatlari koʻrib chiqiladi. Jinoyat va fuqarolik qonunchiligi tahlil qilinadi, zamonaviy raqamli tazyiq shakllarini qamrab olmaslikdagi cheklovlar va boʻshliqlar aniqlanadi. Jinoyat kodeksining 141³-moddasiga alohida eʼtibor qaratiladi, shuningdek, dipfeyklar va fotomontajlarni tarqatish hollarida 139-moddani qoʻllash imkoniyati muhokama qilinadi. Faqat tarqatish emas, balki tasvirlarni yaratish, ularni qayta tarqatish hamda internet platformalarning javobgarligini hisobga oluvchi, Britaniya va Germaniya qonunchiligi kabi, kengroq va moslashuvchan yondashuvni joriy etish zarurligi taʼkidlanadi. Shuningdek, jabrlanuvchilarni fuqarolik-huquqiy himoya qilish afzalliklari ochib beriladi, xususan maʼnaviy zararni undirish, yetkazilgan ziyonni qoplash va jinoyat ishi qoʻzgʻatmasdan turib noqonuniy harakatlarga tezkor chora koʻrish imkoniyati qayd etiladi.