TARJIMADA MADANIY KONTEKSTNING ROLI: MADANIYATLARARO NUQTAI NAZAR - Dadajanova, Aziza (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu tadqiqot tarjimada madaniy kontekstning muhim taʼsirini oʻrganadi va til ifodasi bilan ijtimoiy-madaniy maʼno oʻrtasidagi oʻzaro aloqani taʼkidlaydi. Skopos nazariyasi va Madaniy burilish kabi asosiy nazariyalarga tayanib, maqola tarjimonlar qarama-qarshi madaniy tizimlar oʻrtasida vositachilik qilganda duch keladigan qiyinchiliklarni tahlil qiladi. Idiomatik, badiiy va texnik tarjima boʻyicha misollarni oʻz ichiga olgan sifatli yondashuv, madaniyatlararo talqinning murakkabligini taʼkidlaydi. Metodologik jihatdan, ushbu tadqiqot haqiqiy dunyo tarjimalariga taqqoslab, chuqur tahlilni qoʻllaydi va madaniyatlararo moslashuv strategiyalarini talqin qilish uchun tasviriy sifatli usullarni ishlatadi. Natijalar tarjimon tayyorlashda madaniy kompetensiyani oshirishni tavsiya etadi va til aniqligini madaniy sezgirlik bilan birlashtiruvchi interdisiplinar qolipni taklif qiladi. Ushbu ish tarjimashunoslikning kengroq muhokamalarga hissa qoʻshadi va madaniyatni maʼno uzatishning ajralmas komponenti sifatida birinchi oʻringa qoʻyadi.