ROSSIYADAGI OʻZBEK MIGRANTLARINING KUNDALIK HUQUQIY PLYURALISTIK HAYOTINING IJTIMOIY-HUQUQIY TAHLILI - O‘rinboyev, Rustamjon (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu tadqiqot sohasidagi adabiyotlardagi asosiy mavzulardan biri migrantlarning huquqiy plyuralizmga moslashishi, yaʼni migrantlarning migratsiyadan oldingi madaniy va ijtimoiy normalari (huquqiy madaniyati) ularning kundalik hayoti va qabul qiluvchi jamiyatga qanday taʼsir qilishidir. Biroq, migrantlarning huquqiy plyuralizmi boʻyicha mavjud tadqiqotlar asosan Gʻarbdagi migrantlar jamoalarining holatini oʻrganishga qaratilgan boʻlsa-da, Sovet Ittifoqi parchalanganidan keyin Markaziy Osiyodan koʻplab mehnat muhojirlarini qabul qilgan “migratsiya oʻchogʻi”ga aylangan Rossiya sharoitida shunga oʻxshash muammolar boʻyicha ilmiy tadqiqotlar kam oʻtkazilgan. Ushbu boʻshliqni toʻldiradigan yana bir omil shundaki, biz huquqiy plyuralizm va gender orasidagi bogʻliq ijtimoiy-huquqiy jarayonlar haqida nisbatan kam maʼlumotga egamiz, bu esa qoʻshimcha empirik tadqiqotlarni talab qiladigan tadqiqot sohasi hisoblanadi. Ushbu maqolada biz Markaziy Osiyolik muhojirlarning huquqiy plyuralizm tajribasi va bu jarayonlar erkak va ayol migrantlarning hayot trayektoriyalarida qanday aks etishini oʻrganishni maqsad qilganmiz. Ushbu tadqiqot 2014-2019-yillarda Rossiyadagi va Oʻzbekistondagi oʻzbek mehnat migrantlari bilan oʻtkazilgan etnografik dala tadqiqotlariga asoslangan.