HINDISTON INVESTITSIYALARINING O‘ZBEKISTONDAGI TARMOQLAR BO‘YICHA TAHLILI - Kucharov, Abror; Meshram, Jyoti (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu tadqiqot Hindistonning Markaziy Osiyoda strategik ahamiyatga ega va boy resurslarga ega mamlakat — O‘zbekistondagi investitsiyalariga doir kompleks tarmoqlar tahlilini taqdim etadi. UNCTAD, WITS va Jahon banki kabi nufuzli xalqaro manbalar ma’lumotlariga asoslanib, tadqiqot Hindiston sarmoyasini jalb etayotgan asosiy sohalar — farmatsevtika, axborot texnologiyalari, qishloq xo‘jaligi, konchilik va infratuzilmani aniqlaydi. Maqolada ikki tomonlama hamkorlikning iqtisodiy sabablari, tendensiyalari va rivojlanayotgan dinamikasi tahlil qilingan bo‘lib, miqdoriy tahlil va tasviriy holatlar asosida yoritilgan. Konseptual tadqiqot dizayni orqali Hindistonlik investorlar duch kelayotgan huquqiy, infratuzilmaviy va siyosiy muammolar tahlil qilinib, bozor liberallashuvi va islohotlar dasturi doirasida mavjud imkoniyatlar ko‘rsatib o‘tilgan. Sohalar kesimidagi to‘g‘ridan-to‘g‘ri xorijiy investitsiyalar taqsimoti va savdo tendensiyalariga oid grafiklar asosiy xulosalarni tasdiqlaydi. Tadqiqot ikki tomonlama iqtisodiy aloqalarni mustahkamlash va barqaror hamkorlikni ilgari surish bo‘yicha strategik tavsiyalar bilan yakunlanadi. Ushbu tahlil Hindistonning mintaqaviy investitsiya strategiyasini tushunishga hissa qo‘shadi va siyosatchilar, tadbirkorlar hamda Indo-Markaziy Osiyo munosabatlari bilan qiziqayotgan olimlar uchun foydali ma’lumot manbaidir.