INGLIZ TILIDAGI OTLI KOLLOKATSIYALARNING LISONIY MODELLARI VA ULARNING OʻZBEK TILIGA TARJIMA JARAYONIDAGI ADEKVATLIK MUAMMOLARI - Yuldasheva, Ruxshona (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada ingliz tilidagi otli kollokatsiyalarning lisoniy modellari, ularning semantik va grammatik xususiyatlari, shuningdek, oʻzbek tiliga tarjima jarayonida yuzaga keladigan adekvatlik muammolari tahlil qilinadi. Maqolada kollokatsiyalarning strukturaviy xususiyatlari, tarjimada uchraydigan leksik-semantik tafovutlar hamda mashina tarjimasi va inson tarjimasi orqali amalga oshirilgan qiyosiy tahlil natijalari keltiriladi. Tadqiqot natijalariga asoslanib, otli kollokatsiyalarni oʻzbek tilida adekvat tarjima qilish uchun samarali lisoniy model taklif etiladi.