YER SERVITUTINI RIVOJLANISHI - Mirzaabdullayeva, Matluba (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Maqolada Oʻzbekiston Respublikasi yer qonunchiligida yangilik hisoblangan jamoat ehtiyojlari uchun oʻzganing yer uchastkasidan cheklangan tarzda foydalanish huquqi, yaʼni ommaviy servitut, uni oʻrnatish va amalga oshirishning huquqiy tartibi tahliliy oʻrganilgan. Shuningdek, ommaviy servitut muayyan yer uchastkasi mulkdori manfaatlari uchun emas, balki jamoat manfaatlari uchun belgilanishi, aholini, mahalliy oʻzini oʻzi boshqarish organlari va davlat manfaatlarini taʼminlash uchun joriy qilinishi yoritib berilgan. Mavzu doirasida olib borilgan tadqiqot natijasida jamoat servitutini takomillashtirishga qaratilgan ilmiy- nazariy takliflar tavsiya qilingan.