RUS VA OʻZBEK TILLARIDAGI IQTISODIY ANGLISIZMLARNING SINTAKTIK XUSUSIYATLARI - Abduqahhorova, Gulnoza (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Maqola iqtisodiy sohadagi anglitsizmlarning rus va oʻzbek tillarida sintaktik moslashuvini qiyosiy tahlil qiladi. Zero rus tilida Adj+N hamda appozitiv N+N modellari faol; oʻzbek tilida esa N+N va izohlovchi birikmalar ustun. Darhaqiqat, qisqartmalar (PMI, CPI, ESG, YAIM va b.) koʻpincha yadro vazifasini bajaradi; appozitsiya terminni tez aniqlaydi; yangilik va tahliliy janrlarda predikativ qoʻllanish tezisni ixcham beradi. Tilda bogʻlovchi vositalar farqli oʻlaroq qoʻllanadi: rus tilida predlogli qurilmalar ustun, oʻzbek tilida esa kelishik affiksli va izohlovchi birikmalar afzal. Chunonchi, валютный своп → valyuta svopi, индекс PMI → PMI indeksi kabi yechimlar meʼyoriy. Binobarin, tarjimada Adj+N → N+N oʻgirish, appozitsion juftlikni saqlash va qisqartmalarni yadro sifatida tutish amaliy strategiya sifatida tavsiya etiladi.