KARL RODJERSNING GUMANISTIK PEDAGOGIKASI VA UNING ZAMONAVIY TA’LIM RIVOJLANISHIDAGI AHAMIYATI - Fadlieva, Amina (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada amerikalik psixolog va pedagog Karl Rodjers tomonidan ilgari surilgan gumanistik pedagogikaning asosiy tamoyillari hamda ularning zamonaviy ta’lim tizimidagi ahamiyati yoritib beriladi. Rodjersning shaxsga yo‘naltirilgan yondashuvi, shartsiz qabul qilish, empatiya va o‘zini anglash kabi konsepsiyalari uning pedagogik qarashlarining markaziy nuqtasini tashkil etadi. Adabiyotlar tahlili orqali gumanistik yondashuvning o‘quvchilarning shaxsiy rivojlanishi, ichki motivatsiyasi va mustaqil fikrlashini rag‘batlantirishdagi o‘rni ochib beriladi. Shuningdek, Rodjers g‘oyalarining zamonaviy ta’lim muhitida qo‘llanilish imkoniyatlari va mavjud muammolar ham ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari ushbu yondashuvning o‘quv jarayonini insonparvarlik asosida takomillashtirishdagi samaradorligini ko‘rsatadi.