INGLIZ TILINI CHET TILI SIFATIDA OʻRGANAYOTGAN TALABALARNING YOZISH MALAKASINI SAMARALI YAXSHILASHDA TENGDOSHLAR TOMONIDAN BAHOLASHNING OʻRNI - Rajabov, Eldor (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqola ingliz tilini chet tili sifatida oʻrganayotgan talabalarning yozma koʻnikmalarini rivojlantirishda tengdosh fikr-mulohazasi (peer feedback)ning oʻrnini oʻrganadi. “Peer feedback” atamasi talabalarning bir-birlarining ishlariga bergan izohlari va fikrlarini bildiradi; bu esa oʻzaro hamkorlik, refleksiya va oʻz-oʻzini boshqarish imkoniyatlarini yaratadi. Tadqiqot tengdosh fikr-mulohazasi yozuvdagi aniqlik, izchillik va tuzilmani yaxshilash bilan birga, tanqidiy fikrlash hamda oʻquvchining mustaqilligini qanday rivojlantirishini tahlil qiladi. Oldingi tadqiqotlarga koʻra, tengdoshlar tomonidan baholash ham yozuvchi, ham baholovchi talabalar uchun foydalidir. Biroq, tengdosh fikr-mulohazasi muammolardan holi emas — masalan, izohlarning aniqligi, madaniy toʻsiqlar va talabalar orasidagi ishonchsizlik. Shu bilan birga, bu muammolar oʻqituvchi rahbarligi, aniq baholash mezonlari va maxsus tayyorgarlik orqali yengib oʻtilishi mumkin. Umuman olganda, tadqiqot shuni koʻrsatadiki, tengdosh fikr-mulohazasi ingliz tilini chet tili sifatida oʻrganayotgan talabalarning yozma koʻnikmalarini rivojlantirishda samarali pedagogik vositalardan biridir.