G‘AZNAVIYLAR QUDRATINING YEMIRILISH NUQTASI - Abdualimova, Durdona (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
XI asrning birinchi yarmida Turon va Xuroson hududida yuz bergan siyosiy-harbiy voqealar Markaziy Osiyoda hokimiyat muvozanatini bosqichma-bosqich oʻzgartirdi. Ushbu maqolada Dandanaqon jangı va uning sababları, oʻtkazilgan harbiy harakatlar, Gaznaviylarning tarkib-funksional kamchiliklari hamda Saljuqiylar tomonidan yangi davlat barpo etilishidagi roli tahlil qilindi. Asosiy manbalar (Bayhaqiy, Gardiziy va boshqalar) asosida janggа oid harbiy, siyosiy va iqtisodiy oqibatlar taqdim etildi. Tadqiqot natijalari Dandanaqon gʻalabasi Gʻaznaviylarning Xuroson ustidan nazoratini yoʻqotishi va Buyuk Saljuqiylar davlati shakllanishiga toʻgʻridan-toʻgʻri taʼsir qilganini koʻrsatadi.