TIBBIYOT OLIYGOHI TALABALARIDA HISSIY VA KOMMUNIKATIV KOMPETENSIYALARNI SHAKLLANTIRISHNING NAZARIY VA USLUBIY JIHATLARI - Djamaldinova, Shaxlo (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada kommunikativ kompetensiya asosida tibbiyot oliygohi talabalarida hissiy-kommunikativ kompetensiyalarni rivojlantirish nazarda tutilgan. Oliy tibbiy taʼlim talabalarida hissiy-kommunikativ kompetensiyalarni rivojlantirish masalasini nazariy-metodologik nuqtai nazardan aniqlashtirish, kommunikativlik va kommunikativ-kompetensiya atamalarining chegaralarini aniqlash va tibbiyot taʼlimi kontekstida ularni ilmiy tahlillash, hissiy intellektning turli nazariy yondashuvlarini va ularning kommunikatsiya bilan bogʻlanishini tizimlashtirish, muammoni ilmiy va amaliy talqinda ifodalash hamda yechimga olib boruvchi metodik yoʻnalishlarni belgilash boʻyicha xulosalar yoritilgan. Kompetentlik va kompetensiya kategoriyalarining tuzilmasini oʻrganish jarayonida bir nechta yoʻnalishlarni ajratib koʻrsatish mumkin. Koʻpgina mualliflar faoliyatli yondashuvni istiqbolli deb baholaydilar, shuningdek ular kompetentlikni kasbiy faoliyatda namoyon boʻladi va shu bilan bir qatorda uning asosi ham, deb hisoblaydilar. Bunday holatda kompetentlik jarayonning aniq doirasida samarali harakatni yuzaga keltirish uchun zarur boʻlgan ichki resurslar tizimi sifatida tushuniladi.