MUSTAQILLIQ YILLARIDA TURIZM SОHАSIDAGI ISLOHOTLAR - Kaypova, Malika (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Mazkur ilmiy maqolada Oʻzbekiston Respublikasida mustaqillik yillarida turizm sohasida amalga oshirilgan institutsional, huquqiy va tashkiliy-islohot jarayonlari kompleks tarzda tahlil qilinadi. Tadqiqot doirasida milliy turizm tizimining shakllanishi, uning strategik boshqaruv mexanizmlarining takomillashuvi hamda turizm industriyasining iqtisodiy modernizatsiya jarayonlari ilmiy-nazariy yondashuvlar asosida oʻrganilgan. Shu bilan birga, davlat tomonidan turizmni iqtisodiyotning ustuvor yoʻnalishi sifatida rivojlantirishga qaratilgan konseptual dasturlar, normativ-huquqiy bazadagi islohotlar, turizm xizmatlari bozorining liberallashuvi va infratuzilma modernizatsiyasining amaliy natijalari ilmiy tahlil qilinadi. Tadqiqot jarayonida ziyorat, ekologik, madaniy, gastronomik va etnoturizm yoʻnalishlarining rivojlanish tendensiyalari, shuningdek, hududlar kesimida turizm salohiyatidan foydalanish mexanizmlarining samaradorligi aniqlangan.