RIVOJLANAYOTGAN MAMLAKATLARDA YASHIL IQTISODIYOTNI JORIY ETISHNING IQTISODIY O‘SISHGA TA’SIRI - Pirmatova, Farangiz (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ko'pgina rivojlanayotgan mamlakatlar atrof-muhit degradatsiyasi, iqlim o'zgarishi va resurs cheklovlarini hal qilishda iqtisodiy o'sishni jadallashtirish kabi egizak muammoga duch kelishmoqda. Keng ma’noda ekologik barqarorlikni, resurslar samaradorligini va ijtimoiy inklyuzivlikni ta’minlagan holda o‘sish va rivojlanishni rag‘batlantirishga intiladigan iqtisodiy tizim sifatida ta’riflangan “yashil iqtisodiyot” kontseptsiyasi potentsial yo‘l sifatida e’tiborga sazovor bo‘ldi. Shunga qaramay, ochiq savol qolmoqda: yashil iqtisodiyotga o‘tish rivojlanayotgan mamlakatlarda iqtisodiy o‘sishga qay darajada ijobiy hissa qo‘shadi va qanday sharoitlarda? Ba'zi olimlarning ta'kidlashicha, yashil o'sish iqtisodiy kengayishni atrof-muhitga zarar etkazishdan ajratishga yordam beradi, boshqalari esa kam daromadli sharoitlarda imtiyozlar cheklanishi yoki kechiktirilishi mumkinligi haqida ogohlantiradi. Ushbu maqola tegishli adabiyotlarni ko'rib chiqish, yashil iqtisodiyot yoki yashil o'sishni amalga oshirish va rivojlanayotgan mamlakatlarda iqtisodiy rivojlanish o'rtasidagi bog'liqlik bo'yicha empirik dalillarni tahlil qilish va asosiy imkoniyatlar, to'siqlar va siyosat oqibatlarini muhokama qilishga qaratilgan.