OʻZBEKISTONDA ATMOSFERA HAVOSINI MUHOFAZA QILISH VA EKOLOGIK NAZORATNI KUCHALTIRISH MASALALARI - Rasulov, Baxtiyor (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Maqolada Oʻzbekistonda atmosfera havosini muhofaza qilish va ekologik nazoratni kuchaytirish masalalari tahlil qilingan. Hisobotda havo ifloslanishining asosiy sabablari – sanoat korxonalari va avtotransportdan chiqariladigan zararli moddalar, amaldagi qonunchilikdagi boʻshliqlar va nazorat organlari faoliyatidagi samarasizliklar koʻrsatilgan. Muallif tomonidan qonunchilikni takomillashtirish, yuridik shaxslarni maʼmuriy javobgarlik subyekti sifatida eʼtirof etish, ekologik xavf toifalarini yagonalashtirish, faoliyatni toʻxtatish vakolatini faqat sudga berish va changgaz tozalash uskunalaridan foydalanishni majburiy qilish kabi amaliyotga qoʻllaniladigan takliflar berilgan. Maqola qonunlar ijrosini kuchaytirish orqali ekologik vaziyatni yaxshilash va atmosfera havosini muhofaza qilish mexanizmlarini samarali amalga oshirishga qaratilgan.