SHAHARLAR DEMOGRAFIYASI VA KLASSIFIKATSIYASIDAGI OʻZGARISHLAR (QASHQADARYO VILOYATI MISOLIDA) - Polvonov, Kozimbek; Baratov, Otabek (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Ushbu maqolada Qashqadaryo viloyati shaharlarining 1970-1990 yillardagi demografik holati va klassifikatsiyasi haqida soʻz yuritiladi. Jumladan, XX asrning 70-80 yillarida viloyat shaharlari aholisi sonining oʻsishi, jins, millatlar tarkibi va demografik holatga taʼsir etgan omillar keltirilgan. Shu bilan birga, voha shaharlarining 1970, 1979, 1989 va 1990 yillardagi toifasi jadval va diagramma koʻrinishida ishlab chiqilgan. Tadqiqot yillarida shaharlar eng yirik, yirik, katta, oʻrta va kichik shaharlar turkumiga ajratilib, viloyat shaharlari kichik, oʻrta va katta shaharlar toifasiga kirishi, asosan kichik shaharlardan iborat ekanligi dalillangan. Shuningdek, shaharlar – respublika, viloyat, tuman boʻysunuvidagi shaharlarga boʻlinishi va bu toifadagi viloyat va tumanga boʻysunuvchi voha shaharlari haqida maʼlumotlar berilib, ular atroflicha tahlil etilgan.