NORMATIV-HUQUQIY HUJJATLAR IJROSINI TAʼMINLASHNING XORIJIY MODELLARI VA MILLIY AMALIYOT UCHUN XULOSALAR - Yakubov, Mirzaxid (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Ushbu maqolada normativ-huquqiy hujjatlar ijrosini taʼminlashning xorijiy modellari qiyosiy-huquqiy tahlil asosida oʻrganiladi. Xususan, Qozogʻiston, Rossiya, Belarus, Armaniston va Qirgʻiziston tajribasi misolida Prezident va Hukumat hujjatlari ijrosi ustidan nazorat qilishning institutsional mexanizmlari, ijro intizomi, monitoring tizimi va masʼuliyat choralari tahlil qilinadi. Shuningdek, ijro nazoratining huquqiy siyosatni amalga oshirishdagi oʻrni va ahamiyati yoritiladi. Tadqiqot natijasida normativ-huquqiy hujjatlar ijrosini samarali taʼminlash boʻyicha milliy amaliyotni takomillashtirishga qaratilgan xulosalar va takliflar ishlab chiqilgan. Maqola davlat boshqaruvida huquqiy tartib va qonun ustuvorligini taʼminlash masalalariga bagʻishlangan.