MUZEYLAR FAOLIYATINI TADQIQ ETISHNING IJTIMOIY-FALSAFIY HAMDA METODOLOGIK MASALALARI - Ashurova, Mahbuba (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Mazkur maqolada muzeylar faoliyatini tadqiq etishning ijtimoiy-falsafiy hamda metodologik masalalari kompleks yondashuv asosida tahlil qilinadi. Tadqiqotda muzey institutining jamiyat ijtimoiy-madaniy tizimidagi oʻrni, uning tarixiy xotirani shakllantirish, milliy identifikatsiyani mustahkamlash va maʼnaviy qadriyatlarni uzatishdagi funksional ahamiyati ochib beriladi. Muzey fenomeni ijtimoiy-falsafiy kategoriya sifatida madaniy meros, kommunikativ makon, ijtimoiy xotira va aksiologik tizim bilan oʻzaro bogʻliqlikda yoritiladi. Shuningdek, muzeyshunoslikning metodologik asoslari — tizimli, sivilizatsion, aksiologik, fenomenologik va institutsional yondashuvlar nuqtai nazaridan ilmiy asoslanadi. Maqolada globallashuv sharoitida muzeylar transformatsiyasi, raqamlashtirish jarayonlari va interaktiv kommunikatsiya vositalarining joriy etilishi ham tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari muzeylar faoliyatini ijtimoiy-falsafiy jihatdan chuqurroq anglash hamda ularning zamonaviy jamiyatdagi strategik rolini aniqlashtirishga xizmat qiladi.