YUMORNING KOGNITIV-PRAGMATIK SKRIPTLAR QARAMA-QARSHILIGI SIFATIDAGI TALQINI: INTEGRATIV LINGVISTIK MODEL - Narzikulova, Rayhona (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Maqolada kulgi hodisasi koʻp qatlamli kognitiv-pragmatik fenomen sifatida tahlil qilinadi. Tadqiqot Aristotelning homo ridens konsepsiyasi, semantik skript nazariyasi hamda affektiv buzilish modeli asosida integrativ yondashuvni taklif etadi. Muallifning fikricha, kulgi qarama-qarshi skriptlarning bir vaqtning oʻzida faollashuvi hamda “zararsiz buzilish” sharoitida yuzaga keladi. Tadqiqot semantik oppozitsiya, hissiy ambivalentlik, pragmatik freymlash va ijtimoiy indeksatsiya kesishgan nuqtada kulgi shakllanishini asoslaydi.