MAʼMURIY-HUQUQIY NIZO VA OMMAVIY-HUQUQIY NIZOLARNING OʻZARO NISBATINING NAZARIY VA AMALIY AHAMIYATI - Ochilov, Aziz (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Maqolada maʼmuriy-huquqiy nizo va ommaviy-huquqiy nizolar tushunchalarining oʻzaro nisbati, ularni farqlash mezonlari hamda maʼmuriy adliya tizimidagi nazariy va amaliy ahamiyati tahlil qilinadi. Tadqiqotda ommaviy-huquqiy nizolarning huquqiy tabiati ishtirokchilarning huquqiy jihatdan teng emasligi, nizoning ommaviy manfaat bilan bogʻliqligi, shuningdek davlat hokimiyati vakolatlariga ega subyektning majburiy ishtiroki orqali asoslanadi. Maʼmuriy-huquqiy nizolar esa ommaviy-huquqiy nizolarning alohida turi sifatida, nizo mazmunini tashkil etuvchi masalaning maʼmuriy huquqqa mansubligi hamda nizoni keltirib chiqaradigan huquqiy fakt (maʼmuriy akt, harakat/harakatsizlik) bilan belgilanishi koʻrsatiladi. Maqolada maʼmuriy adliya tushunchasi doirasida sud nazoratining oʻrni, davlat boshqaruvi sohasidagi munosabatlar va ulardan kelib chiqadigan nizolarning huquqiy tabiatiga oid ilmiy yondashuvlar qiyosiy tahlil qilinadi.