MAISHIY JINOYAT SODIR ETGAN SHAXSNING KRIMINOLOGIK TAVSIFI - Shermatova, Gulruh (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2026)
Ushbu maqolada maishiy jinoyat sodir etgan shaxslarning kriminologik tavsifi, ularning ijtimoiy, psixologik va shaxsiy xususiyatlari tahlil qilinadi. Tadqiqot maishiy jinoyatlarning kelib chiqish sabablari, jinoyat sodir etishga taʼsir etuvchi omillar, shaxsiy va ijtimoiy faktorlar hamda retsidiv ehtimoli asosida olib borildi. Natijalar shuni koʻrsatadiki, impulsivlik, agressivlik, hissiy nazoratning pastligi, oilaviy nizolar va ijtimoiy muhit maishiy jinoyat sodir etishga asosiy taʼsir koʻrsatadi. Tadqiqot natijalari profilaktika va reabilitatsiya choralari ishlab chiqishda asos boʻlib xizmat qiladi.