ЯНГИ ЎЗБЕК ШЕЪРИЯТИДА ҲАЖВНАВИСЛИК АНЪАНАСИ - Равшанова, Гулрухбегим (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Ижтимоий-маданий ҳаёт силсилаларида аввало, энг катта жанрий-композицион яхлитлик замзамалари маърифатпарварлик даври ижодкорлари асарларида бўй кўрсатиб, кейинчалик қатъий тамойилларда янада сайқаллана бошлади. Индивидуал характердан ибтидоланган ва сўнгра умумкайфиятга туташуви ҳажвнависликнинг фалсафий-эстетик мезонларини янгилашга замин ҳозирлади. Кучли танқидий-психологик кайфият ҳажвий асарларнинг такомиллашувига эврила бошланди. Бу айнанлик адабий йўналишларда янги-янги жанрларнинг пайдо бўлишига олиб келди. Мана шу жиҳатлар биз тадқиқ этаётган янги ўзбек шеъриятида ҳажвнавислик ҳодисасининг поэтик талқинини аниқлашда ҳажвий шеъриятдаги мавзу, муаммо, ғоя, пафос каби тушунчаларнинг терминологик маъноларига аниқлик киритилди.