INTERFERENSIYA HODISASINING TILDA AKS ETISHI XUSUSIDA OLIMLARNING TADQIQOTLARI VA QARASHLARI - Rustamov, Ilxom; Inog’omjonova, Robiya (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Tilshunoslikda interferensiya hodisasi faqat to‘g’ridan-to‘g’ri til aloqasi natijasida kelib chiqishi kuzatilgan. Olimlar, 19-asr oxiridan boshlab, tillararo munosabatlarning bir-biriga ta’sir ko‘rsatishi haqida bir qancha fikrlar qayd etganlar. Agar tarixga nazar tashlaydigan bo‘lsak, interferensiya hodisasiga asosan salbiy ma’noda qaralar edi, vaqt o‘tishi bilan uning tilga ijobiy ta’sir ko‘rsatishi haqida fikrlar paydo bo‘ldi. Keyinchalik, 20 - asrning oxirida ular bu hodisani tillararo (nafaqat ikki tilli, balki ko‘p tilli) ham bo‘lishi mumkinligi haqida gapira boshladilar. Maqola, interferensiya hodisasining salbiy va ijobiy ta’siri haqida tarixiy o‘zgarishlarni ko‘rsatadi va olimlarning bu hodisaga qarashlari va tadqiqotlari bo‘yicha bir qancha fikrlarni tahlil qiladi.