O’QUVCHILARNING TADQIQOTCHILIK KO’NIKMALARINI SHAKLLANTIRISH VA ULARNING QIDIRUV FAOLIYATIGA TAYYORLIGI - Mamaraimov, Bekzod (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Maqolada o’quvchilar tadqiqotchilik ko’nikmalarini shakllantirish va ularni qidiruv faoliyatiga tayyorlashga yordam beradigan shartlar va vositalar ko’rib chiqiladi. Ta’kidlanganidek, tadqiqot kompetensiyasi o’quvchilarning fikrlash jarayonlari va tadqiqot faoliyatining rivojlanish darajasini ochib beradi. Tadqiqot kompetensiyasining mohiyati o’quvchilarning ilgari olingan bilimlar, ko’nikmalar to’plamiga asoslangan yangi bilimlar tizimini mustaqil ravishda o’zlashtira olishga tayyorligi va qobiliyatida ifodalangan shaxsiy xususiyatlarini aniqlashda ekanligi aniqlandi. Tadqiqot kompetensiyasi faqat tadqiqot faoliyati jarayonida shakllanishi mumkinligi aniqlandi. Maktabda bunday turdagi o’quvchilar faoliyatini tashkil etish uchun zarur shart-sharoitlarni belgilaydigan asosiy tushunchalar - bu izlanish, mustaqillik, tashabbus, amaliy harakat, eksperiment, birgalikdagi ish, noaniqlik, ziddiyatli vaziyat va turli nuqtai nazarlarning mavjudligi.