“NAZMUL JAVOHIR” ASARIDA G’OYAVIY BADIIY POETIKA - Eshniyazova, Maysara (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Har bir asar o‘z muallifining dunyoqarashi, g‘oyaviy-estetik qarashlari, hayotiy ideali va ijodiy pozitsiyasining mevasidir. Islom ibodati-yu muomalasi, axloq-u odobiga a’lo darajada amal qildi. Yuksak diyonat sohibining o‘lmas asarlarida ham islomiy ma’rifat g‘oyalari san’atkorona uslubda badiiy talqin etilgan. Hamma zamonlarda ham maxsus diniy bilimi bo‘lmay turib, aqidaviy masalalarda so‘z yuritishdan hayiqmaydigan kishilar bo‘lgan. Olloh yaratgan maxluqlar tabiat ustidan aql va so‘zlar yordami bilan insoniyat ajralib turadi. Turli mazmundagi ruboiylar bilan birlashtirilgan mafkuraning mohiyati va uni izchil va to‘liq ochib berish, mantiqiy jihatdan bir-birini to‘ldirish muhim ahamiyat kasb etadi. Asar o‘ziga xos bo‘lgan iymon, insof, diyonat, halollik, adolat, yaxshilik, odob, hayo, vafo, saxovat, himmat, qanoat, tafakkur, ilm-u irfon, sabr, shukr, xavf-u rajo, tavakkul, rizo, fano kabi muhim masalalar talqiniga bag‘ishlangan.