ЖАДИДЛАР ҒОЯЛАРИ ЯНГИ ЎЗБЕКИСТОН СТРАТЕГИЯСИ БИЛАН ҲАМОҲАНГ - Шоназаров, Жамшид (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
ХIХ аср охири ва ХХ аср бошларида Россия мустамлакаси ҳисобланган Ўрта Осиё, Кавказ, Ўрта Сибир халқлари орасида бошланган миллий, маданий-маърифий тикланиш жадид ҳаракати сифатида намоён бўлди. Туркистон жадидлари халқни қолоқлик ва диний хурофотдан озод этиш, шариат тамойилларини ислоҳ қилиш, халққа маърифат тарқатиш ва миллий мухториятга эришиш ғоясини илгари суради. Жадидлар миллий бирлик, маънавий-маърифий ислоҳотлар билан жамиятни янгилаш, юксалтириш йўлларини излади. Ушбу мақолада юқорида қайд этилган фикрлар хақида сўз юритилган.