RUS TILIDAGI KOMPYUTER O'YINLARI JARGONINING ZAMONAVIY SINONIMLARI VA ATAMALARI - Файзуллина, Наргиза (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Maqola kompyuter o'yinlari jargonining sinonimik munosabatlarini tahlil qilishga bag'ishlangan, chunki ijtimoiy tarmoqlar, chatlar va onlayn o'yinlar yangi so'zlar va iboralarning tez tarqalishiga yordam beradi. Geymerlar yoki jamoalar tomonidan tuzilgan lug'atlarda paradigmatik munosabatlarga muhtoj bo'lgan ta'riflar, atamalar bo'lishi mumkin, bu esa ishning dolzarbligini ta'kidlaydi. Maqolaning ahamiyati til o'zgarishlarini kuzatish orqali ma'lum bir vaqtda va ma'lum bir madaniyatda qanday qadriyatlar va ustuvorliklar mavjudligini tushunish mumkin. Ushbu kompyuter jarangidagi sinonimiya bilan bog'liq muammo shundaki, ko'p so'zlar sinonimik qatorda aks ettirilmasdan tezda foydalanishdan chiqib ketadi. Buning sababi, XXI asrda texnologik jarayon ta'sirida til tezda yangi voqelikka moslashadi va bir necha yil oldin dolzarb bo'lgan narsa tezda eskirib ketishi mumkin. Ob'ekt - turli o'yin platformalarida o'rganilgan o'yinchilarning lug'ati. O‘quv materiali Twitch, YouTube Gaming Mixer striming platformalariga asoslangan bo‘lib, shuningdek, Counter strike: Global offensive, World of tanks, Minecraft, PUBG: Battlegrounds, Fortnite: Battle Royale, Fortnite: Battle Royale kabi mashhur o‘yinlar foydalanuvchilari chatlari va forumlarining ovozli va matnli xabarlarida qo‘llaniladigan leksik birliklar tahlil qilingan. Turli o'yin kontekstlari va janrlarida qo'llaniladigan turli leksik birliklarni birlashtirishga imkon beradigan kompyuter o'yinlari jargonining lug'ati. Ish tilshunoslikning tavsif usuliga mos ravishda olib boriladi. Lingvistik tadqiqotlarimiz natijalaridan rus tilining sinonimlari lug'atini tuzishda foydalanish mumkin.