SINTAKTIK MAYDON KONSEPSIYASI VA UNING LINGVISTIK TALQINI - Rasulova, Azizaxon (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada sintaktik maydon konsepsiyasining nazariy asoslari, uning shakllanish bosqichlari va lingvistik tafakkur doirasidagi oʻrni tahlil etiladi. Tilshunoslikdagi maydon nazariyasining rivojlanishi, sintaksis darajasida qoʻllanilishi va turli olimlar tomonidan ilgari surilgan ilmiy qarashlar qiyosiy tarzda koʻrib chiqiladi. Shuningdek, sintaktik birliklar oʻrtasidagi paradigmatik va sintagmatik munosabatlar asosida maydonlarning tuzilishi va funksional xususiyatlari yoritiladi. Maqolada sintaktik maydonni oʻrganish orqali til birliklarining tizimli va murakkab tabiati ochib berilishi, hamda bu yondashuvning amaliy sintaksis tadqiqotlaridagi ahamiyati tadqiq etilgan.