IMOMQULIXON DAVRI ASHTARXONIYLAR DAVLATINING IJTIMOIY-IQTISODIY VA HARBIY-SIYOSIY HAYOTI - Nazirov, Baxtiyor (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ashtarxoniylar sulolasining xonlaridan boʻlgan Imomqulixonning hukmronlik davrini tarixchilar tomonidan eng yaxshi boshqaruv davri deb topilishi albatta bejiz emas. Imomqulixon davrida davlat hamma sohada bir qadar mustahkamlanib, ijtimoiy hayotda qonun ustuvorligi belgilandi. Davlat yaxlitligiga xavf soluvchi barcha omillar aniqlanadi va bartaraf etish ishlari jiddiy olib borildi. Ayniqsa koʻchmanchi qabilalarning bosqini yurtni naqadar xonavayron qilish taʼsiri baholanib, ularni izchil bartaraf etish uchun hatto qabilalarning ichki muammolaridan ham foydalanildi. Davlatning tashqi va ichki munosabatlarida tartib oʻrnatilishi, boshqa sohalarning rivojlanishiga turtki berdi. Ushbu maqolada Imomqulixon davrida Buxoro xonligining umumiy tarixi adabiyotlardan foydalangan holda koʻrib chiqiladi.