OʻZBEK VA INGLIZ TILLARIDA LEKSIK BIRLIKLAR OBRAZ VA RAMZLARNI YUZAGA KELTIRUVCHI VOSITALAR - Joʻraqulova, Rayhon (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada oʻzbek va ingliz tillaridagi leksik birliklarning obraz va ramzlarni shakllantirishdagi roli tahlil etiladi. Til — nafaqat aloqa vositasi, balki madaniy-maʼnaviy qadriyatlar aks etgan obrazlar va timsollarni yaratish vositasidir. Maqolada metafora, metonimiya, frazeologizmlar, ramziy birliklar, timsollar orqali har ikki tilning semantik imkoniyatlari ochib beriladi. Oʻzbek va ingliz xalqlarining mentalitetiga xos maʼno qatlamlari va obraz yaratish usullari qiyosiy tahlil qilinadi. Shuningdek, lingvistik va madaniy kontekstda bunday birliklarning tarjima jarayonidagi semantik noaniqliklari, ramziy ifodalarni izohlashdagi murakkabliklar ham koʻrib chiqiladi. Maqola oʻzbek va ingliz tillaridagi milliy rang-baranglikni ifodalovchi leksik vositalarni aniqlash, ularning funksional imkoniyatlarini ochib berish va oʻzaro uygʻunlikda tahlil qilishga qaratilgan.