SMART SHARTNOMALAR VA BLOCKCHAIN: O'ZBEKISTON RESPUBLIKASIDA SHARTNOMA HUQUQI UCHUN MUAMMOLAR - Муталипова, Лола (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada O'zbekiston Respublikasining shartnoma qonuni doirasida blockchain texnologiyalari va aqlli shartnomalarni amalga oshirish bilan bog'liq huquqiy muammolar ko'rib chiqiladi. Muallif aqlli shartnomalar kontseptsiyasini, ularning texnologik asoslarini va an'anaviy shartnomalardan farqlarini o'rganadi, shuningdek, blockchain dasturlariga nisbatan O'zbekistonning amaldagi huquqiy asoslarini tahlil qiladi. Aqlli shartnomalar va fuqarolik huquqining asosiy tamoyillari, shu jumladan tomonlarning avtonomiyasi, vijdonan, shartnoma shartlarini qayta ko'rib chiqish imkoniyati va sud ijrochiligi o'rtasidagi o'zaro munosabatlarga alohida e'tibor beriladi. Tadqiqot aqlli shartnomalarning noaniq huquqiy holati, iste'molchilar huquqlarini himoya qilish mexanizmlarining etishmasligi, AML/CFT muammolari va transmilliy blockchain muhitida yurisdiktsiya mojarolari kabi asosiy tartibga soluvchi muammolarni aniqlaydi. Maqola O'zbekistonda shartnoma qonunchiligini rivojlantirish va raqamli iqtisodiyot talablariga huquqiy moslashish bo'yicha tavsiyalar bilan yakunlanadi.