ENERGIYA XAVFINI EKONOMETRIK MODELLASHTIRISHDA ARDL MODELINING AHAMIYATI - Samandarov, Og‘abek (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada energiya xavfi tushunchasi va uni iqtisodiy barqarorlik bilan bogʻliq omillar orqali tahlil qilishning zaruriyati yoritilgan. Xususan, energiya importiga qaramlik, global neft narxlarining oʻzgaruvchanligi, va milliy iqtisodiyotdagi oʻsish surʼatlari energiya xavfining asosiy indikatorlari sifatida koʻrib chiqilgan. Ekonometrik modellashtirish usullaridan biri boʻlgan Autoregressive Distributed Lag (ARDL) modeli yordamida energiya xavfining qisqa va uzoq muddatli taʼsirlarini baholash imkoniyati oʻrganilgan.