HR ТРАНСFORMATSIYASI: RIVOJLANGAN VA RIVOJLANAYOTGAN IQTISODIYOTLAR TAQQOSIY TAHLILI KANADA VA O‘ZBEKISTON MISOLIDA - Mannopova, Elzara (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Mazkur tadqiqotda inson resurslarini boshqarish (HR) sohasidagi raqamli transformatsiyaning Kanada va O‘zbekiston misolida taqqosiy tahlili keltirilgan. Ushbu ikki davlat iqtisodiy, texnologik va madaniy jihatdan farqlanuvchi kontekstlarga ega bo‘lib, HR jarayonlarida raqamli texnologiyalarni joriy etish bo‘yicha turlicha tajribalarni namoyon etadi. Dunyo bo‘ylab tashkilotlar raqamli vositalarni joriy etib, ishchi kuchini boshqarishni takomillashtirayotgan bir paytda, ushbu jarayonlarni rivojlangan va rivojlanayotgan mamlakatlar kontekstida tahlil qilish dolzarb hisoblanadi. Tadqiqotda texnologiyalar xodimlarni yollash, o‘qitish va rivojlantirish, ishlash ko‘rsatkichlarini baholash hamda xodimlar faolligini oshirish kabi asosiy HR funksiyalarini qanday o‘zgartirgani ko‘rib chiqiladi. Texnologiyani qabul qilish modeli (TAM), resurslarga asoslangan nazariya (RBV) va inson kapitali nazariyasiga asoslanib, Kanada ilg‘or IT infratuzilmasi va me’yoriy bazasi orqali sun’iy intellekt asosidagi yollash tizimlari va xodimlar bilan ishlash platformalarini muvaffaqiyatli joriy etgani ko‘rsatib o‘tiladi. Boshqa tomondan, O‘zbekistonda «Bir million dasturchi» va «Raqamli O‘zbekiston – 2030» kabi hukumat tashabbuslari davlat sektorini raqamlashtirish va ishchi kuchini zamonaviylashtirishda muhim o‘rin tutmoqda. Ushbu turlicha yondashuvlar tahlili orqali maqola HR transformatsiyasining turli iqtisodiy muhitlardagi omillari, qiyinchiliklari va imkoniyatlariga oid amaliy xulosalarni beradi. Tadqiqot natijalari raqamli HR boshqaruvi sohasida siyosatchilar, investorlar va tadbirkorlar uchun muhim ma’lumot bo‘lib xizmat qiladi.