O‘ZBEK VA RUS TILLARIDA PEYORATSIYANI IFODALASHNING GRAMMATIK VOSITALARI - Zaripova, Matluba (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Mazkur maqolada rus va o‘zbek tillarida peyoratsiyani ifodalashdagi grammatik vositalar o‘rganiladi. Peyoratsiya — salbiy yoki haqoratli munosabatni ifodalash jarayoni bo‘lib, tilshunoslikda u affiksatsiya, sintaksik qurilishlar va morfologik o‘zgarishlar kabi turli grammatik vositalar orqali namoyon bo‘ladi. Tadqiqot rus va o‘zbek tillarida ushbu grammatik vositalar peyorativ ma’nolarni yetkazishda qanday qo‘llanilishini solishtiradi, umumiy mexanizmlar va tilga xos xususiyatlarni ajratadi. Ayrim e’tibor affikslar, kichiklashtiruvchi va kattalashtiruvchi shakllar hamda sintaksik tarkiblarning peyorativ mazmun yaratishdagi roliga qaratiladi. Solishtirma tahlil ikki tildagi peyoratsiyaga ta’sir etuvchi madaniy va lingvistik o‘ziga xosliklarni yoritadi.