OʻZBEK VA INGLIZ TILLARIDA OT YASOVCHI QOʻSHIMCHALARNING QIYOSIY TAHLILI - Abduraximova, Feruza (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada oʻzbek va ingliz tillarida shaxs otlarini yasovchi qoʻshimchalarning qiyosiy tahlili berilgan. Tadqiqotda ikki tilda soʻz yasalish modellari, ularning strukturaviy va semantik xususiyatlari oʻrganilgan. Oʻzbek tilida 11 ta, ingliz tilida esa 12 ta faol shaxs oti yasovchi qoʻshimchalar modellari tahlil qilingan. Tadqiqot natijasida oʻzbek tilida asosan ot soʻz turkumiga asoslangan modellar ustunligi, ingliz tilida esa feʼl va sifatlardan ham faol soʻz yasalishi aniqlangan. Shuningdek, ingliz tilida gender koʻrsatkichlarini ifodalovchi maxsus qoʻshimchalar mavjudligi va oʻzbek tilida prefiksli model ishtirokining oʻziga xos jihatlari koʻrsatilgan. Maqolada har ikki tilda ot yasovchi boshqa qoʻshimchalarning modellari ham taqqoslanib, tillardagi soʻz yasalish tizimining milliy-madaniy omillari yoritilgan.