ADABIYOTDA ANIMALISTIK JANR VA RAMZIY OBRAZLAR BOʻYICHA OLIB BORILGAN ILMIY TADQIQOTLAR - Ayimbetova, Damekhan (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada ingliz, rus, turkiy, oʻzbek va qoraqalpoq adabiyotlarida animalistik janr va obrazlarning badiiy hamda falsafiy mohiyati tahlil qilinadi. Tadqiqot hayvon obrazlari orqali insoniy tuygʻular, axloqiy tamoyillar va insonning tabiat bilan munosabati qanday ifodalanishini oʻrganadi. Qiyosiy tahlil asosida animalistik timsollarning umumiy va milliy xususiyatlari aniqlanadi. Shuningdek, maqolada hayvon obrazlarining falsafiy va ekologik oʻlchovlari yoritiladi. Til va madaniyatlararo yondashuv orqali tadqiqot hayvon ramzlari inson ongining inʼikosi va axloqiy hamda ekzistensial gʻoyalarni ifodalovchi muhim badiiy vosita ekanini namoyon etadi.