“MAORIF VA OʻQUTGʻUCHI” JURNALI “MEHNAT MAKTABI NIMA DEMAK?” MAQOLASIDA OʻZBEKISTON SSRDA AMALIY TAʼLIM GʻOYASINING DASTLABKI NAZARIY ASOSLARI (1925-YIL, 1-SONI MISOLIDA) - Askarxodjayev, Yaminxon (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada مه عا رف وه ئوقوتغوچی “Maorif va oʻqutgʻuchi” jurnalining 1925-yil, 1-sonida chop etilgan “Mehnat maktabi nima demak?” sarlavhali dasturiy hujjati chuqur ilmiy-pedagogik tahlil qilinadi. Tadqiqotning asosiy maqsadi – 1920 - “oʻlik bilimlar” ga (“Maorif va oʻqutgʻuchi” jurnali-1925-yil-1-сон-24-bet) qarshi qaratilgan inqilobiy taʼlim gʻoyalarining funksional savodxonlik konsepsiyasi bilan tarixiy-qiyosiy bogʻliqligini ochib berishdan iborat. Maqolada ilgari surilgan taʼlimni mehnat faoliyati orqali integratsiyalash tamoyili zamonaviy STEAM va Kompetensiyaviy yondashuvlarning ilk koʻrinishi sifatida baholanadi. Tahlil, gʻoyaviy (shuralar hukumatining tarbiyaviy ishi) va moddiy (oʻz-oʻzini taʼminlash) talablarni oʻrganish orqali, Oʻzbekistonda taʼlim islohotlarining tarixiy ildizlarini va bugungi PISA natijalarini yaxshilash yoʻlidagi vazifalarni tushunish uchun nazariy asos yaratadi.