ENERGETIKA SEKTORIDA ATROF-MUHITGA TAʼSIRNI BAHOLASH TIZIMINI SHAKLLANTIRISHNING HUQUQIY SHART-SHAROITLARI - Nishonov, Abdulloh (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Maqolada energetika loyihalarida atrof-muhitga taʼsirni baholash tizimi (AMTB)ni joriy etishning huquqiy asoslari, uning milliy va xalqaro talablarga muvofiqligi hamda amaliy ahamiyati tahlil etiladi. Tadqiqotda Oʻzbekiston ekologik siyosati, AMTBga doir normativ-huquqiy baza, texnik reglamentlar va ekologik standartlarning roli oʻrganiladi. Shuningdek, energetika obyektlari, jumladan qayta tiklanuvchi energiya va yirik infratuzilmalar bilan bogʻliq ekologik xavf-xatarlar hamda ularni baholash mexanizmlari koʻrib chiqiladi. AMTBning BMT, YeTTB, Yevropa Ittifoqi va Parij kelishuvi standartlariga mosligi yoritilib, tizimni samarali joriy etish boʻyicha huquqiy takliflar ilgari suriladi. Tadqiqot natijalari energetika sohasida ekologik boshqaruvni takomillashtirish va ekologik xavfsizlikni oshirishga qaratilgan ilmiy-amaliy xulosalarni taqdim etadi.